جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ |۲۰ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 22, 2024
مراسم آغاز سال تحصیلی حوزه علمیه تهران

حوزه/ رئیس قوه قضائیه گفت: مجموعه فقه شامل همه زوایای زندگی بشری است و به همه نیازها پاسخ می‌دهد.

به گزارش خبرگزاری حوزه از تهران، ​حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه صبح امروز در مراسم آغاز سال تحصیلی جدید حوزه‌ علمیه تهران گفت: فقها در جایگاه وارثان انبیا و اوصیا قرار دارند و باید کاملا به روز و به هنگام پاسخگوی نیازهای روز باشند.

وی افزود: انسان سالک اگر شناخت در حوزه‌های خداشناسی، دین شناسی، هستی شناسی و آسیب شناسی را پیشه کرد، یک انسان عالم و دانشمند است.

رئیس قوه قضائیه با اشاره به سخنان ائمه اطهار(ع) مبنی بر «الْعِلْمُ عِلْمانِ: عِلْمٌ مَطْبوعٌ وَ عِلْمٌ مَسْموعٌ»، گفت: فقیه به کسی گفته می‎شود که فقه در جان او نشسته باشد و سرشت او با فقه در هم آمیخته شود، یعنی رفتار، منش، سکوت و سخن او گویای فقه باشد.

وی ادامه داد: یادگرفتن فرمول و برخورداری از یک حافظه قوی و استعداد سرشار برای محفوظات و یادگیری فرمول‌ها انسان را در جایگاه فقاهت قرار نمی‌دهد؛ بلکه فقیه کسی است که فقه در سرشت او جای گرفته و تمام رفتار او جلوه فقه باشد.

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی تصریح کرد: دلیل اینکه فقها جایگاه وارثان انبیاء در زعامت امور دین و دنیای مردم را دارند، آن است که فقه و آموزه‌های دینی در تمام وجود آن‌ها جای گرفته است.

وی با تاکید بر اینکه امروز بر این باوریم که همه زوایای زندگی انسان معاصر می‌تواند بهره‌مند از فقه باشد، بیان داشت: پرچمی که امام بزرگوار برافراشت و امروز هم دست جانشین به حق ایشان، رهبری معظم انقلاب اسلامی است، این است که ما مدعی آن هستیم که در این عالم، مدنیتی به نام دین می‌خواهد شکل گیرد و این تمدن می‌تواند پاسخگوی نیازهای بشر باشد و مجموعه‌ای است که می‌تواند همه نیازها را پاسخ دهد.

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی نقش فقها، اساتید و حوزه‌ها در پاسخگویی به سئوالات و شبهات و ارائه پژوهش‌ها و تحقیقات کاربردی را مورد توجه قرار داد و با تاکید بر اینکه ضرورت این موضوع برای حوزه‌های مختلف کاملا احساس می‌شود، گفت: در این حوزه‌ها کار بسیار انجام شده؛ اما بسیار هم باید کار انجام گیرد.

وی تاکید کرد: حوزه موضوع شناسی هم در حوزه افتاء در باب فتوا و هم در باب قضا ضرورت دارد. هم باید برای قاضی موضوع تبیین شود تا بتواند حکم صادر کند و هم برای مفتی در حوزه افتاء باید تبیین شود تا بتواند فتوا بدهد.

رئیس قوه قضائیه بیان داشت: حوزه موضوع شناسی در حوزه‌های علمیه جزو محورها قرار گرفته است و ضروری است فقها در رابطه با موضوع شناسی که از ضرورت‌های مقام افتاء و مقام قضاست، بیش از پیش فعال شوند.

وی، مهمترین ابزار قضا در دستگاه قضایی را علم، دانش و فقه دانست و افزود: لازمه بناکردن دستگاه قضایی بر فقه و حقوق اسلامی این است که نسبت به فقه و دانش قضایی کاملا به روز و به هنگام باشد و مسائل بسیار مهمی را بتواند پاسخ دهد که البته در این زمینه بسیار کار شده است.

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی تاکید کرد: امروز ما منابع عظیمی را در اختیار داریم، اما فرق زمان ما با زمان «صاحب جواهر» و صاحبان بسیاری از کتب فقهی آن است که در آن موقع دین حکومت نمی‌کرد؛ امروز دین در متن جامعه آمده و دارد حکومت می‌کند و لذا علیرغم همه تلاشی که بزرگان فقها انجام دادند و فروعات بسیاری را مطرح کردند، هنوز سوالات بسیاری بی پاسخ است.

وی افزود: مبانی و منابع پاسخگویی به سؤالات موجود است و باید کار اجتهادی و فقهی انجام شود. امروز ما در دستگاه قضایی هزاران سئوال پیش روی قضات داریم که پاسخ آن را از حوزه‌ها و فقها و مراجع استمداد می‌کنیم و خدمت آن‌ها می‌فرستیم. درحال حاضر مجلدات پرسمان حقوقی و فقهی و مدنی بسیاری در حوزه‌های کیفری وجود دارد؛ بخش قابل توجهی از موضوعات در حوزه استفتاء از مراجع و مقام معظم رهبری کار شده و بحث‌های استدلالی خیلی خوبی ارائه کرده‌اند؛ اما بازهم ما مسایل بسیاری پیش رو داریم.

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی تصریح کرد: چنین مطرح می‌شد که طی سال‌های قبل دوازده هزار سئوال فقهی از ناحیه قضات برای فقها مطرح شده بود که البته به بخش قابل توجهی از آن‌ها پاسخ داده شده است و بخش‌های دیگری از این سئوالات نیز در حال پاسخگویی است.

رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه فقه غنی ما پاسخگوی همه سئوالات است و هیچ بن بستی در این رابطه وجود ندارد، گفت: پژوهش‌های حوزه‌های علمیه باید مبتنی بر این گرایش باشد که به سئوالات فقهی مرتبط با موضوعات قضایی، قانونگذاری و اجرایی پاسخ دهند.

وی با اشاره به ضرورت کادرسازی قضایی در حوزه‌های علمیه، خاطرنشان کرد: یکی از منابع مهم کادرسازی برای قوه قضائیه، حوزه‌های علمیه و از جمله حوزه علمیه تهران است. ما به قضات عالم و عادل و متخلق به اخلاق نیاز داریم و حوزه‌های علمیه در این زمینه می‌توانند بسیار راهگشا باشند.

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی در ادامه با اشاره به نقش حوزه‌های علمیه در پاسخگویی متقن به سئوالات مدنی و حقوقی و کیفری، گفت: پژوهش‌های سطح سه و چهار در حوزه‌های علمیه می‌تواند به عنوان منابع تحقیقی برای دستگاه قضایی مدنظر قرار گیرد. بهترین پژوهش‌ها آن دسته از تحقیقاتی هستند که در دستگاه‌های قضایی، تقنینی و اجرایی کاربرد داشته باشند.

رئیس قوه قضائیه در ادامه با اشاره به نقش ارزشمند حوزه‌های علمیه در پاسخگویی به شبهاتی که از ناحیه دشمنان مطرح می‌‎شود، بیان داشت: اقدامات زیاد و مفیدی در رابطه با پاسخگویی به شبهات صورت گرفته است، اما با توجه به افزایش دامنه شبهه افکنی دشمنان باید حوزه‌های علمیه روز به روز در امر پاسخگویی به شبهات مجهزتر شوند و در این زمینه حرکتی فعال داشته باشند.

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با اشاره به افزایش توجه مردم دنیا به ویژه جوانان غربی به دین و معنویت و فرهنگ غنی اهلبیت (ع) یادآور شد: اهانت صورت گرفته به برترین شخصیت جهان هستی، وجود مقدس پیامبر اعظم (ص) بیانگر نهایت استیصال اهانت کنندگان است. همچنین توجیه این اهانت به اسم آزادی بسیار بلاوجه است؛ چراکه آزادی به معنای صیانت از عقلانیت و علم و دانش بشر است؛ حال آنکه اهانت به پیامبر عظیم الشان اسلام، اهانت به همه بشریت و همه انبیاء و تمام کتب آسمانی است. برای بشر مدنیتی جز در پرتو آموزه‌های پیامبر اسلام وجود ندارد.

وی در ادامه، اهانت صورت گرفته به پیامبر اسلام (ص) را یک خشونت نرم و یک اقدام کاملا فریبکارانه دانست و گفت: اهانت به وجود مقدس پیامبر اسلام یک حرکت جاهلانه و به مثابه سلب همه آزادی‌هاست. این خشونت نرم علیه آزادی بیان و علیه عقلانیت بشر محسوب می‌شود؛ چراکه پیامبر اسلام (ص) جلوه عقلانیت بشر است.

رئیس قوه قضائیه اهانت صورت گرفته به پیامبر اسلام (ص) را بیانگر اوج عصبانیت دشمنان اسلام از عمق نفوذ معنوی این دین الهی بر جان انسان‌ها در اطراف دنیا دانست و تصریح کرد: آن‌ها وقتی مشاهده می‌کنند که دین اسلام فارغ از فضای جغرافیایی در حال تسخیر قلوب مردم جهان است، اقدام به حرکت جاهلانه اهانت به وجود مقدس پیامبر اکرم (ص) می‌کنند و قطعا این اقدام جاهلانه از سوی همه بشریت و همه آزادیخواهان محکوم است.

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با اشاره به ضرورت محکومیت اقدام جاهلانه اهانت به ساحت مقدس پیامبر اکرم(ص) از سوی همه صاحبان خرد و اندیشه و حوزه‌ها و دانشگاه‌ها گفت: ما این اقدام صورت گرفته را طراحی شده از سوی یک اتاق فرمان می‌دانیم که در یک سوی آن اقدامات اهانت آمیز در سوئد و فرانسه است و در سوی دیگر روابط صهیونیست‌ها با برخی کشورهاست که در ظاهر اسم اسلام را پیش می‌کشند.

وی با تصریح بر این موضوع که این قبیل اقدامات اهانت آمیز محکوم به شکست است، گفت: تنفر مردم سراسر دنیا و به ویژه مسلمانان روز به روز از این حرکات جاهلانه و اهانت آمیز بیشتر می‌شود و امروز نفوذ معنوی اسلام و قدرت مقاومت در عالم ارتقاء پیدا کرده است.

رئیس قوه قضائیه در بخش پایانی سخنان خود، با اشاره به جهادی و انقلابی بودن حوزه علمیه تهران بیان داشت: من در دوره کاری خود در تهران، با مراکز و مدارس حوزه علمیه آشنا بودم و روحیه طلبگی و انقلابی گری و کادرسازی در حوزه علمیه تهران بسیار ارزشمند است. همچنین به نظر بنده می‌توان با احیای موقوفات حوزه‌های علمیه بخش‌های قابل توجهی از نیازهای حوزه‌ها را برطرف کرد.

منبع: میزان

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha